AEROBNA VADBA 3. del

Ne vadi težje, vadi pametneje!

 Določitev ciljnih območji srčnega utripa je poglavitno za doseganje ciljev. Pred vadbo se posvetujte z inštruktorjem v fitnes centru in skupaj določita ciljno območje vaše vadbe. Aerobna vadba v fitnes centrih je  v zadnjih letih vse bolj priljubljena.  Z razvojem industrije se je izboljšala kvaliteta, ponudba in možnosti, ki jih ponujajo  kardio trenažerji. V fitnes centru imate simulatorje veslanja, simulator hoje po stopnicah, kolo, tekočo preprogo, ki s svojo raznovrstnostjo omogočajo obremenitev različnih mišičnih skupin.

Z vadbo na kardio trenažerjih boste  okrepili srce in ožilje ter dihalni sistem, izboljšali funkcionalne sposobnosti, učvrstili mišičevje, pridobili na življenjski energiji, vplivali na presnovo…Intenzivnost vadbe pa vam bomo v fitnes centru pomagali določiti inštruktorji fitnesa in aerobike, da boste čim laže dosegli želene cilje.

Kadar želimo z vadbo doseči izgorevanje maščob oziroma uravnavanje telesne teže in dobro počutje, potem morate vaditi na obremenitvi 60 do 70 % od maksimalne srčne frekvece. To je najprimernejša obremenitev pri shujševalnih programih, kajti gorivo pri takšni intenzivnosti vadbe so maščobe in glikogen. Trening naj traja od 20 minut do ene ure in več. Na ta način naredimo prvi korak k zdravemu srcu in zdravje s tem tudi vzdržujemo.

Obremenitev v ciljnem območju srčnega utripa  60 do 70 %  pomeni, da celotno obremenitev vzdržimo brez ustavljanja in je vadba lahkotna tako da lahko med vadbo normalno govorimo ne da bi lovili sapo. Za dobro fizično pripravljenost pa potrebujemo malo višjo obremenitev in to 70 do 85 %  od maksimalne srčne frekvence. Takšen način vadbe je pomemben za povečanje števila rdečih krvničk, ki oskrbujejo srce in druge mišice s kisikom. Potencialni tekmovalci in vsi, ki želite izboljšati svojo fizično pripravljenost boste morali vaditi v tem območju, če hočete doseči želene rezultate. Vaditi boste morali od 10 do 45 minut, glavno gorivo na tej obremenitvi pa je glikogen. Čas trajanja je zelo pomemben, kajti če na tej obremenitvi vadite dlje kot 45 min samo izčrpavate glikogenske zaloge in takšen trening ne pripomore več k znatnemu izboljšanju sposobnosti. Priporočam pa vam, da se posvetujete s svojim fitnes inštruktorjem in skupaj določita obremenitev in predvsem čas trajanja za dosego vašega cilja.

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja